Turun Torkkelin Killan kevään 2022 tapahtumia:

Huhtikuu
Kirjailijatapaaminen 21.4.2022 klo 12.00 Panimoravintola Koulussa Kirjailija Merja Mäki kertoo uusimmasta romaanistaan ”Ennen lintuja”.
Toukokuu
19.5.2022 klo 12.00 vieraanamme on historiantutkija Lauri Kaira, joka luennoi aiheesta ”Viipuri purjehtijan silmin – Huvipurjehdusta Viipurinlahdella 1860-luvulta 1940-luvulle.

LOGO 2

Turun Torkkelin Killan luentosarja
Turun suomenkielisellä työväenopistolla 20.9. – 4.10.2022
Viipurin myyttinen hehku

Luentosarjan ohjelman näet tästä linkistä Turun Torkkelin Killan syksyn 2022 luentosarja

LOGO 2

HISTORIIKKI

24. toukokuuta 2013 julkistettiin Killan historiikki ”Viipuria Turussa vuodesta 1949”. Teosta saa tilata Tapio Koukilta puh 0400 201 307 tai tapio.kouki@gmail.com – hinta 20 €.

Iloinen kesäpäivä Viipurissa

Iloinen kesäpäivä Viipurissa

Kilta on teettänyt rintamerkkejä (pinssejä). Näissä pinsseissä on viipurilaisen arkkitehti Otto-Iivari Meurmanin suunnittelema Killan tunnusleijona. Niitä saa ostaa Tapio Koukilta – hinta 10 €.

Panimoravintola Koulu, Eerikinkatu 18, klo 12.00; vakituisten kuukausikokousten pitopaikka


Eino Partasen kirjasta Viipuria Turussa vuodelta 1949.

Eino Partasen kirjasta Viipuria Turussa vuodelta 1949.

 

LOGO 2

Vuoden 2020 karjalainen kirja ”Uno Ullberg – Viipurin arkkitehti”

Turun Torkkelin Killan jäsenen kulttuurihistorioitsija Kari Immosen sekä arkkitehti Netta Böökin toimittama kirja ”Uno Ullberg – Viipurin arkkitehti” on valittu vuoden karjalaiseksi kirjaksi. Valinnan suoritti Karjalan Liiton puheenjohtaja Outi Örn. Teos on ensimmäinen kokonaisesitys tuntemattomaksi jääneen arkkitehdin elämästä ja arkkitehtuurista.

Immosen ja Böökin teoksessa suomalaiset ja venäläiset asiantuntijat esittelevät Ullbergin monipuolisen tuotannon koko laajuudessaan.

Ullberg syntyi, kasvoi ja vaikutti Viipurissa, ja valtaosa hänen merkittävimmistä töistään jäi luovutettuun Viipurin Karjalaan. Kirjan laatijat Netta Böökja Kari Immonen kokosivat matkoillaan 2019–2020 tietoa arkkitehdin säilyneistä kohteista myös eri puolilla Suomea.

Arkkitehtuurimuseon sivuilla https://www.mfa.fi/uno-ullberg/ voi osallistua museopedagogi Aapo Raudaskosken Instagram Live -opastukseen (18.5.2020) Uno Ullbergista ja hänen tuotannostaan.

 

LOGO 2

MIELENKIINTOISIA LUENTOJA VERKOSSA

Wiipuri.fi-sivuille on koottu Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran (VSKS) julkaisemia luentoja Viipuri-tutkimuksen päiviltä sekä muista Viipuri-aiheisista tilaisuuksista ja luentosarjoilta, mm:

FT Aleksi Mainio: ”Valkobandiitit” – emigranttien taistelujärjestöt ja Viipuri 1918–1928

UNO ULLBERG -AIHEISIA LUENTOJA

Professori emerita Aino Niskanen: Bensow ja liikerakentamisen loisto

Professori emeritus Kari Immonen: Uno Ullberg, arkkitehdeista viipurilaisin

Huk Lauri Putkonen: Uno Ullberg teollisuusympäristöjen suunnittelijana

Professori emerita Riitta Nikula: Ullberg ja suomalaisen arkkitehtuurin kaanon

Professori emeritus Simo Paavilainen: Viipurin taidemuseo oman aikansa arkkitehtuurissa

FACEBOOK-RYHMÄ

Jos haluatte kurkistaa julkiseen Facebook-ryhmään ”Viipuri, rakennusten historia ja nykytila”, jonka ylläpitäjiä ovat Seppo Rapo, Leo Nevalainen ja Hanneli Janatuinen, käy se osoitteessa:

https://www.facebook.com/groups/389321454885622

Ryhmään kootaan materiaalia harvinaisempien yksittäisten rakennusten historiasta.

LOIKKASELAISET

Kotisivu löytyy osoitteesta https://loikkaselaiset.blogspot.com.

LOGO 2

MATTI PÖSÖLLE RANSKAN KUNNIALEGIOONAN RITARIMERKKI

Matti Pösö ja Karjalan Liiton kultainen ansiomerkki

Kuvassa Matti Pösö 18.5.2017. Kuva Terho Paavilainen

Kiltamme pitkäaikainen jäsen Matti Pösö on saanut ansioistaan Suomen ja Ranskan suhteiden kehittämisessä Ranskan kunnialegioonan ritarimerkin, Chevalier de la Légion d’Honneur. Napoleon Bonaparten 1802 perustama kunnialegioona on Ranskan tunnetuin ja arvostetuin kunniamerkkejä myöntävä ansioritarikunta. Ansiomerkin on Matille myöntänyt 25.1.2017 Ranskan presidentti Franҫois Hollande, ja 26.4.2017 suurlähettiläs Serge Mostura luovutti sen ja kunniakirjan Turun kaupungintalolla järjestetyssä kutsuvierastilaisuudessa.

Matti on asunut vuosikausia Ranskassa työnsä puolesta. Hän on ranskan kielen ja kulttuurin suuri ystävä ja tuntija. Ranskan vuosien jälkeen halu säilyttää omien lasten ranskan kielen taito johti ranskalaisen päiväkoti L’Hexagonen perustamiseen Turkuun vuonna 1985. Päiväkodin toiminta on edelleen aktiivista ja vireää. Matti on ollut myös Turun ranskalaisen seuran puheenjohtaja ja aktiivijäsen vuosikymmeniä ja ollut näin mukana edistämässä Ranskan sekä muiden ranskankielisten maiden kulttuuria, kielen asemaa ja harrastuneisuutta Turun seudulla.

Matti Pösön saamaan ansiomerkkiin kuuluva kunniakirjaKunnialegioonan ansiomerkin saajana Matti on erittäin arvovaltaisessa seurassa; muita suomalaisia kunnialegioonan ansiomerkin saaneita ovat mm. marsalkka Mannerheim, presidentit Mauno Koivisto ja Martti Ahtisaari, taidemaalarit Albert Edelfelt ja Akseli Gallen-Kallela, elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki sekä kapellimestari Susanna Mälkki.

Lounaskokouksessamme 18.5.2017 Matti Pösölle luovutettiin myös Karjalan Liiton myöntämä kultainen ansiomerkki hänen rakentavasta sekä aikaansaavasta työstään Karjalan Liiton ja Kiltamme hyväksi.